BIG YELLOW STORAGE

Location MANCHESTER

Project Value £5.1M

The design and construction of a Big Yellow self storage unit  with associated external works including hard and soft landscaping.

A new build 92,000 square foot storage facility.

The works compromised the construction of a new self-storage facility on a previously prepared brownfield site. The new facility construction included reinforced concrete piled foundations with ring/tie beams on a steel framed structure with a concrete soffit over-croft to the ground floor set over four floors.

The main perimeter facades of the structure were clad in a combination of composite and steel cladding with fixed curtain walling

The roof was a mono pitched form finished with a lightweight steel composite sheet and PV panels set at two main levels falling West to East to the railway.

There were mixed hard/soft landscaped zones to the South, West and North elevations with hardstandings to the Southern inner yard and Eastern elevations.

The contract works were to construct the main building shell, with external works and services. A separate fit-out contract was to follow at completion, direct by the Client appointed in-house fit-out contractor, following PC for the main build works.

The site was bounded by an existing Network Rail bridge structure, carrying electrified overhead power cables. Specific requirements and conditions were applied by Network Rail both prior to and throughout the course of all construction activities, with particular focus on vibration monitoring, craneage & non-permissible over sailing of the lines, crane collapse potential & mitigation, scaffold collapse potential & mitigation,

During the compilation of RAMS, Network Rail were involved at all stages, including liaison meetings on site, to ensure compliance with their procedures and requirements. These processes were conveyed to all associates subcontractors and monitored by Triton’s site management team.

Steel frame design was completed with column sections adjacent to the Railway erected in three sections to ensure they did not reach the asset in the event of collapse during erection.

The Client encountered significant problems with the Planners throughout the contract due to approval of bespoke façade materials, as the building was in a sensitive conservation area. Detailed Value Engineering proposals were offered to the Client to achieve optimum value for money on alternative cladding, concrete walls and signage proposals, each of which were subsequently approved by the Planners and instructed as variation works under the Contract.

Early Use access provision was agreed and granted to the Client to allow commencement of their fit-out works ahead of the contract completion date. This enabled the store to open for trading 3 months earlier planned